HPV (humant papillomavirus): typer og behandling hos kvinder og mænd

HPV (humant papillomavirus)Humant papillomavirus, HPV) er vira fra papillomavirusfamilien, der påvirker slimhinderne og epitelet i huden.

Hidtil har eksperter beskrevet 190 typer HPV hos kvinder og mænd i forskellige aldre, som hver adskiller sig fra en lignende stamme med mindst 10 %. Der er også typer, der bærer den minimale risiko for onkologi (6, 11) og den maksimale (16, 18 og andre).

Meget onkogene typer (16, 18) fører i 95% af tilfældene til kræft i mundhulen, 92% af analkanalen, 89% af oropharynx, 80% af skeden og vulva, 70% af livmoderhalsen. Den maksimale risiko er16 HPV-type.

Type 6 og 11 fører til forskellige typer kønsvorter, til tilbagevendende respiratorisk papillomatose (sidstnævnte diagnosticeres oftest hos patienter 5 eller 20-30 år).

Humant papillomavirus (HPV)

Hvorfor opstår HPV?

Sygdomme, der udvikler sig på grund af en virus, forårsager ikke nogen symptomer i starten. Derefter opstår deres kroniske forløb, og patologiske neoplasmer vises i zonen af infektionsindgangen.

Bæreren af HPV fungerer som en kilde til årsagen til en infektionssygdom. Metoder til overførsel fra en inficeret person til en sund person - enhver form for seksuel kontakt, vertikal (fra mor til baby), gennem direkte kontakt med patogenet eller gennem kontaminerede husholdningsartikler.

Det unikke ved HPV er, at det ikke kommer ind i blodbanen. Dette resulterer i fravær af en inflammatorisk reaktion under infektion. Under infektion inficerer HPV umodne granulocytter: i fremtiden bliver de til en permanent kilde til infektion af epitelceller. Risikoen for infektion øges med mikrotraumer, betændelse i hud og slimhinder, hvilket fører til en svækkelse af lokal immunitet.

Kronisk HPV kan være til stede i penetrationsområdet på ubestemt tid. Inkubationsperioden fra infektionsøjeblikket til den første manifestation af symptomer er 10-24 måneder. Oftest, mellem infektion og forekomsten af kønsvorter hos mænd, går 11 måneder, hos kvinder - 3 måneder. En person kan blive smittet med forskellige typer HPV eller kun en af dem.

Det mindste tidsinterval mellem infektion og forekomsten af invasiv cancer når 10 år.

Normalt diagnosticeres HPV hos unge mennesker, som ofte skifter seksuelle partnere. Ifølge WHO har 50-80% af mennesker virussen, men kun 5-10% af dem har symptomer på sygdommen. Som et resultat er de fleste bærere af virussen uvidende om dens tilstedeværelse i deres krop.

Varianter af HPV

Eksperter identificerer 6 kliniske varianter af virussen:

 • Spidse vorter. De er "fremspring", der ligner løkkede fingre.
 • papler. Sådanne læsioner forekommer uden det fremspring, der vises på det keratiniserede epitel af de intime organer.
 • Bowenoid papulose og Bowens sygdom. Overfladen af sådanne pletter og papler er glat eller ujævn. Deres farve på slimhinden er brun, på overfladen af huden er den brun-sort, lysegrå.
 • Respiratorisk papillomatose. Papillomer vises i luftvejene, der fører til lungerne fra nasopharynx og mundhulen.
 • Plettede læsioner. Sådanne pletter kan være rødlige, brune, lyserøde, hvide eller grå i farve, vises på slimhinden i de intime organer.
 • Kondylom Bushke-Levenshtein. Papillomer er små i form, smelter sammen i en stor formation med en stor base.

HPV er også opdelt isubkliniske, kliniske og latente former.

Hvordan HPV viser sig

En person kan have mistanke om tilstedeværelsen af en virus ved følgende symptomer:

 • Papler, papillomer, pletter på slimhinderne i de intime organer og på huden. Sådanne formationer kan optræde i grupper eller alene.
 • Smertefulde, ubehagelige fornemmelser under samleje.
 • Følelse af kløe, prikken, brænden i det berørte område.
 • Smertefulde fornemmelser, brændende og kløe ved vandladning, hvis der opstår udslæt og andre formationer i urinrøret. Hvis et stort område er påvirket i dette område af læsionen, kan vandladning være kompliceret.
 • Blødning og smertefremkaldende revner i slimhinder og hud ramt af HPV.

Sådan diagnosticerer du dig selv med HPV

Hvis en infektionssygdom opstår uden kliniske manifestationer, kan den diagnosticeres gennem en molekylærbiologisk undersøgelse. For at diagnosticere en subklinisk infektionssygdom er det nødvendigt at udføre en molekylærbiologisk undersøgelse, kolposkopi, cytologi og morfologisk diagnostik.

For bedre at kunne undersøge kønsvorter, gør specialister det ofteHPV test: organiser en prøve med en 3-5% opløsning af eddikesyre. Hvis der efter behandling med det ikke blev dannet hvidlige områder på livmoderhalsen, så er resultaterne af den udførte test "-". Hvis der vises hvide prikker på livmoderhalsen, der adskiller sig fra den generelle overflade, er testresultaterne "+".

For at opdage epitelændringer på livmoderhalsen på grund af tilstedeværelsen af HPV, udfører en specialist flydende cytologi med Papanicolaou-farvning. En sådan test giver dig mulighed for at diagnosticere livmoderhalskræft på de tidligste stadier af dens udvikling. Også takket være denne undersøgelse kan aktiv HPV og præcancerøse tilstande påvises. Hvis resultaterne ikke er normale, bruger læger forskellige klassifikationer, oftest - atypiske pladeceller af ukendt oprindelse.

I fremtiden kan der udføres HPV DNA-test, som vil fastslå en kronisk infektion.

Hvis papillomerne hos patienten dukkede op i oropharynx, udfører specialisten en test for at fastslå HPV-DNA i udskrabningen af epitelcellerne i oropharynx ved hjælp af PCR. Virussen er i stand til at leve latent i cellerne i basallaget i lang tid. PCR kan diagnosticere dets tilstedeværelse selv i fravær af epitelændringer og kliniske manifestationer.

Sammen med disse undersøgelser anbefales det samtidig at gennemføre en serologisk undersøgelse med henblik på at påvise hepatitis B og C, HIV og syfilis.

Hvor skal man henvende sig for diagnosticering og behandling af HPV

Lægens specialisering afhænger af lokaliseringen af vorter, papillomer og andre formationer:

 • En fødselslæge-gynækolog bør kontaktes under graviditeten for at diagnosticere dysplastiske og baggrundssygdomme i kønsorganerne.
 • Hvis kønsvorter opstod inde i urinrøret, skal du lave en aftale med en urolog, hvis du er i anus - til en coloproctologist.
 • Du bør kontakte en onkolog og en kirurg for Bushke-Levenshtein kondylom.
 • Hvis patienten har en immundefekt eller sygdommen er tilbagevendende, bør en allergilæge-immunolog konsulteres.

Sådan slipper du af med HPV

Indtil videre har forskere ikke været i stand til at udvikle metoderHPV behandling, som ville være rettet specifikt mod ødelæggelsen af papillomavirusinfektion. Officielle medicinske retningslinjer peger på destruktive metoder til at ødelægge de ydre manifestationer af virussen - kryodestruktion, radiodestruktion, elektrokoagulation, laserdestruktion. Hvis sygdommen er cyklisk, er det nødvendigt at gentage ødelæggelsen af kønsvorter, mens du tager ikke-specifikke antivirale lægemidler.

Kemiske destruktive metoder involverer brugen af en 1, 5% opløsning af zinkchlorpropionat, en kombination af flere syrer og en opløsning af kobbernitrattrihydrat, som påføres det berørte område.

For at styrke slimhindeimmuniteten tager patienten immunmodulerende lægemidler.

Mulige komplikationer

Den farligste komplikation er forekomsten af onkologiske formationer.

Hvis der ikke træffes foranstaltninger til behandling af cyklisk respiratorisk papillomatose, risikerer en person alvorlige konsekvenser på grund af obstruktion af luftvejene.

Behandlingen kompliceres af, at denne infektion er almindelig i alle lande, og dens konsekvenser kan være alvorlige. Diagnose og behandling af associerede sygdomme og komplikationer kræver høje økonomiske omkostninger - i form af "høje omkostninger" ligger HPV på andenpladsen efter HIV-infektion.

Sådan forebygger du HPV

Der er registreret to vacciner mod forskellige typer af HPV: 2-valent (mod 16 og 18 typer) og 4-valent (mod 6, 11, 16, 18).HPV-vaccineviste gode resultater. Minimumsvarigheden af immunitet efter vaccinen er 8-9 år: ifølge statistikker, hvis en pige eller pige 9-25 år er vaccineret, reduceres sandsynligheden for livmoderhalskræft med 90%. Vacciner indeholder kappeproteinerne fra vira, ikke vira selv. Disse proteiner fungerer som antigener for immunceller.

Sikkerheden af vacciner er gentagne gange blevet bevist. Af bivirkningerne - kun ubehag ved injektionsstedet, som hurtigt går over. Sjældent forekommer hovedpine eller andre mindre symptomer.

Eksperter anbefaler at blive vaccineret før det første samleje.

Du kan reducere risikoen for infektion, hvis du bruger prævention og udelukke utilsigtet flere seksuelle kontakter.

På trods af udbredelsenHPV hos kvinder og mændrundt om i verden er det nødvendigt at behandle dets manifestationer og træffe forebyggende foranstaltninger rettidigt.