Hvorfor vises vorter?

En patient med vorter ved en diagnostisk undersøgelse af en hudlæge

En vorte er en godartet tumor forårsaget af infektion med det humane papillomavirus. Patologi manifesterer sig i form af knuder eller sæler, der stikker ud over hudoverfladen. I de fleste tilfælde er vorter afrundede, tilbøjelige til at sprede sig, kan vokse og ændre form, med mekanisk skade bliver de smertefulde og bløder. Hvis de ikke behandles ordentligt, kan neoplasmer arme huden eller udvikle sig til ondartede tumorer. Vorter kan forekomme i alle aldre, men oftere hos børn.

Klassificering af vorter

Vorternes udseende og placering afhænger normalt af typen af HPV, der førte til hudlæsioner. Baseret på dette skelnes der mellem følgende typer vorter:

Almindelig (enkel, vulgær).
Afsløret i omkring 70% af tilfældene. De er oftere lokaliseret på bagsiden af hænder, fingre og palmer, men kan forekomme på enhver del af kroppen, især dem, der er tilbøjelige til hyppigt traume. Nogle gange vises på slimhinder. De fleste tilfælde skyldes infektion med type 27 HPV.

Flad (eller ungdommelig).
Fundet hos 4% af patienterne med denne patologi. Vises normalt på huden og oftere i ansigtet, hænderne eller langs ridser. De kan påvirke slimhinderne (inklusive endetarmen), glans penis, livmoderhalsen. Oftest forekommer i en alder af 10-25 år. Deres udseende er normalt forårsaget af 10, 28 eller 49 typer HPV, men nogle gange fremkaldes det af andre stammer af det (26-29 eller 41 typer).

Palmar-plantar.
Afsløret i 34% af tilfældene. De vises på overfladen af håndfladerne eller sålerne, når de er inficeret med 1-4 typer papillomavirus. Oftere - hos mennesker i ung eller ældre alder. Når flere elementer smelter sammen på én gang, danner de mosaikvorter.

Periungual.
De tilhører en række almindelige, men de er altid placeret i nærheden af neglepladerne. I de fleste tilfælde stammer de fra vanen med at bide negle eller huden omkring dem.

Filiform vorter.
De er placeret på huden på nakken, øjenlågene, armhulerne, lyskefoldene. De forekommer oftere hos ældre mennesker.

Spidse (kønsvorter).
De findes oftere hos mennesker, der er seksuelt aktive, hos børn opstår de, når de bliver smittet af moderen. Lokaliseret på kønsorganer, lyske, perianal zone, undertiden i urinrøret. Børn kan have nasolabiale folder. De er forårsaget af typer af HPV (6 og 11, undertiden 13, 16, 18, 31, 33, 35), som er særligt farlige med hensyn til udvikling af kræft i kvindelige og mandlige kønsorganer.

Alle typer vorter kan være enkelt eller flere. Oftest er de til stede i flertalsform.

Hvad er forskellen mellem en vorte og en papilloma?

Disse neoplasmer er forårsaget af HPV, men der er nogle forskelle. Vorter mangler ofte ben, har skarpere kanter og har i de fleste tilfælde en ru overflade. Papillomer har altid et ben, overfladen er ujævn, kanterne er klodset. I nogle tilfælde hjælper kun PCR-analyse til bestemmelse af virusets DNA eller en biopsi med at skelne mellem disse to neoplasmer.

Vortiologi og infektionsveje

Årsagerne til vorter er altid forbundet med infektion i huden eller slimhinderne med det humane papillomavirus. Mere end 100 typer af denne virus er kendt, og nogle af dem er onkogene. Derfor er HPV DNA-typning undertiden nødvendig for at identificere årsagerne til vorter.

For at forstå hvorfor vorter vises, vil en beskrivelse af måderne til HPV-infektion hjælpe. Infektion skyldes kontakt med en syg person eller et dyr. Patologi kan fremkaldes ved direkte kontakt eller gennem genstande til almindelig brug: legetøj, tøj, sko osv. Nogle typer HPV overføres seksuelt under fødslen fra en syg mor til et barn eller lodret fra en gravid kvinde til et foster. Efter infektion kan der også forekomme selvinfektion (autoinokulation), som opstår under ridser, vanen med at bide negle, barbere, skrælle eller andre procedurer forbundet med mikroskader på huden.

HPV kommer ind i kroppen gennem beskadigelse af huden og slimhinderne. Forskellige faktorer kan bidrage til infektion:

 • hyppigt traume på huden
 • besøg i saunaer, svømmebassiner og fitnesscentre;
 • immunsuppression: især med HIV eller efter organtransplantation;
 • dermatologiske patologier: atopisk dermatitis, eksem osv . ;
 • arbejde i produktionen af opskæring af kød og fisk;
 • iført ubehagelige og åndbare sko.

Inkubationsperioden efter HPV-infektion er 1, 5–5 måneder. I nogle tilfælde kan vorter forekomme senere. Normalt bliver stress, et fald i immunitet på baggrund af hormonel ubalance, akutte eller kroniske sygdomme udløseren for deres forekomst.

Kliniske manifestationer af vorter

For at forstå, hvad en vorte er, vil en beskrivelse af dens eksterne manifestationer hjælpe. Vorternes symptomer er varierede og afhænger af typen.

Almindelige (enkle, vulgære) vorter

Tegn på vorter og deres placering kan være anderledes. De er normalt flere og ligner runde, tætte knuder med klare grænser. Deres størrelse kan variere fra 2 til 10 mm. I nogle tilfælde fusionerer de. Overfladen af enkle vorter er normalt ru. Farven kan matche den naturlige hudfarve eller have en gullig, lysegrå, brunlig og lyserød nuance.

Blandt flere enkle vorter er en normalt større. Det omtales ofte som "moder", fordi resten efter forsvinden kan forsvinde alene.

Enkle vorter er ikke smertefulde. Men når de er placeret i områder, der er tilbøjelige til at skade, kan de forårsage moderat smerte eller ubehag.

Flade (eller unge) vorter

Denne type vorter ligner små pletter, der stiger lidt over hudens overflade. Formationerne er kødfarvede eller brunlige.

Flade vorter vises normalt på et bestemt hudområde. I stedet for akkumulering kan der være fra flere til 200 formationer. De forårsager ikke smertefulde fornemmelser og opfattes normalt som en kosmetisk defekt.

Palmar-plantar vorter

Udseendet af disse vorter ligner meget tætte calluses. De ligner et plaster af keratiniseret hud på fødderne eller håndfladerne. Der er normalt et mørkt punkt i midten.

Særligt tætte vorter kan forårsage smerte, når du går, står et sted eller griber en genstand tæt med din hånd. Nogle gange sammenligner patienter det med "et søm i en støvle. "Smertefulde fornemmelser opstår, fordi vorten vokser indad, og når den trykkes på, trykker den på nerveenderne.

I starten kan patienten kun have en klump. Over tid vises dattervorter i nærheden af det, som smelter sammen og danner foci af mosaikhyperkeratose.

Periungual vorter

Denne type almindelige vorter, der adskiller sig i sin placering og mindre størrelse. Formationerne er oftere placeret nær neglepladerne, men i nogle tilfælde er de lokaliseret under neglen. Når de vokser, forårsager de ubehagelige og smertefulde fornemmelser. De kan fremkalde deformation af neglepladen.

Filiform vorter

Disse vorter kan forekomme hvor som helst på kroppen og har tendens til at sprede sig (især når de er skadet). De er aflange og ligner bregnervækst. Nogle gange klør væksterne. Størrelsen på en formation overstiger sjældent 5 mm. Filamentøse vorter kan variere i farve fra kødfarvet til brun.

Kønsvorter (kønsvorter)

Disse formationer ligner en tuberkel eller en gruppe tuberkler i kønsområdet. Kønsvorter kan være store eller små med en glat eller blomkål eller hanekamlignende overflade.

Farven på kønsvorter er kød eller lyserød. De har en tendens til at fusionere. Med mekaniske skader bliver de røde og bløder. Normalt forårsager kønsvorter ikke ubehag, men hos nogle patienter ledsages deres tilstedeværelse af kløe og forbrænding.

Hos kvinder er kønsvorter oftere placeret på huden i perineum, vulva, vaginale vægge eller livmoderhalsen. Hos mænd - under forhuden, på den koronale rille eller skaft af penis, i området af urinrøret. Øvelse af analsex øger sandsynligheden for kønsvorter omkring anus og i endetarmen. Under oralsex eller under babyens passage gennem en inficeret moders fødekanal kan nasopharynx blive påvirket.

En type kønsvorter er det gigantiske kondylom Buschke-Levenshtein. Det ligner et stort konglomerat af kønsvorter, der vokser hurtigt, bliver dækket af keratiniserede celler og macerater. I rillerne akkumuleres udledning med en ubehagelig lugt. I nogle tilfælde forårsager den hurtige vækst af kondylom ødelæggelse af kønsvæv og dannelse af sårdannelser og fistler. Denne type kønsvorter er tilbøjelige til hyppige tilbagefald. Med malignitet, der opstår efter 2-12 år, udvikler pladecellecarcinom i huden eller eksterne kønsorganer.

Funktioner af vorter hos børn

Ifølge statistikker findes vorter hos ca. 10% af børnene. Det er vanskeligt at identificere de sande indikatorer, da disse formationer i nogle tilfælde spontant falder tilbage eller elimineres ved selvmedicinering. Den højeste forekomst er i aldersgruppen 12-17. Børn har ofte mere almindelige, flade, periunguale eller palmar-plantar vorter, mindre ofte kønsvorter.

Kønsvorter findes hos 30% af nyfødte født til mødre, der er inficeret med visse typer HPV. Også risikoen for at få kønsvorter øges med begyndelsen af seksuel aktivitet i ungdomsårene.

Komplikationer af vorter

Alle typer vorter opfattes som en kosmetisk defekt og kan forårsage stærke psyko-følelsesmæssige oplevelser. Neoplasmer i ansigtet eller andre dele af kroppen, der ikke er skjult under tøjet, er særligt vanskelige.

Mekanisk beskadigelse og infektion af vorterne kan føre til smerte, blødning og suppuration. Hvis vorter ikke fjernes korrekt, kan der dannes synlige ar.

Den farligste konsekvens af vorter, som er forårsaget af HPV, er risikoen for, at de omdannes til en ondartet tumor. De mest onkogene er 31, 33, 35, 45, 16, 18, 11 og 6 stammer af papillomavirus. Infektion med dem forekommer under vaginal, oral eller analsex. Med et ugunstigt forløb fører infektionen til udvikling af kræft i livmoderhalsen, vagina, ydre kønsorganer hos kvinder og mænd, endetarm og oropharynx.

Diagnose af vorter

Hvis der vises vorter, skal du kontakte en hudlæge. En undersøgelse og dermatoskopi er normalt tilstrækkelige til at stille en diagnose. I nogle vanskelige tilfælde anbefales det, at patienten gennemgår en PCR-analyse for at bestemme typen af HPV ved hjælp af DNA, herunder Digene-testen - skrabning fra vaginal eller urinrør slimhinde.

For at udelukke neoplasmas malignitet kan en biopsi ordineres efterfulgt af histologisk analyse og konsultation med en onkolog. Ved kønsvorter ordineres en konsultation med en gynækolog, urolog eller proctolog. Undersøgelsens omfang afhænger altid af det kliniske tilfælde.

For at eliminere fejl udføres differentiel diagnose af vorter med papillomer, fibromer, kutane horn, vorter tuberkulose, seborrheisk keratose, lichen planus, pladecelle hudkræft.

Behandling af vorter

En analyse af alle funktionerne i det kliniske tilfælde hjælper lægen med at forstå, hvordan man kan slippe af med vorter så effektivt som muligt. Alle patienter rådes til at bære behageligt tøj (eller sko) og forhindre traumer i de berørte hudområder, indtil behandlingen er afsluttet.

Behandling af vorter kan udføres ved hjælp af konservative, kirurgiske og kombinerede metoder. Til lokal eliminering af neoplasmer anvendes eksterne irriterende stoffer, der påføres i henhold til visse ordninger og har en kauteriseringseffekt. Antivirale salver bruges ud over dem. For at øge immuniteten og øge effektiviteten af behandlingen af vorter kan patienten ordineres multivitaminkomplekser, immunmodulatorer og adaptogener.

Traditionelle medicinteknikker til vorter er ekstremt sjældent effektive. Derudover er de ofte usikre og fører til en endnu større spredning af HPV-manifestationer eller fremkomsten af ar og ar.

Hvis lokal terapi er ineffektiv eller uhensigtsmæssig, rådes patienten til at konsultere en kirurg for at vælge en operationsteknik, der fjerner vorter.

Metoder til fjernelse af vorter

Forskellige minimalt invasive og klassiske kirurgiske metoder kan bruges til at fjerne vorter:

 • kryodestruktion;
 • elektrokoagulation;
 • udskæring med en skalpel;
 • fjernelse af laser;
 • radiobølgekirurgi.

Valget af teknik er altid individuelt. For eksempel til ansigtet anvendes ofte disse metoder, der er minimalt farlige med hensyn til udseende af ar og pigmentering.

Kirurgisk behandling suppleres med lokal terapi. For at forhindre tilbagefald kan patienten ordineres immunmodulatorer og antivirale midler.

Forebyggelse af vorter

For at forhindre udseende af vorter skal du:

 • forhindre traumer på huden
 • selv med mindre skader skal du bruge et antiseptisk middel og dække såroverfladen med et bandage eller gips;
 • overhold reglerne for personlig hygiejne
 • når du besøger bade, saunaer eller svømmehaller, skal du bære individuelle gummisko
 • til manicure og pedicure, brug kun sterile eller individuelle instrumenter;
 • styrke immuniteten.

Vaccination

For at forhindre de farlige konsekvenser af human papillomavirusinfektion, hvis manifestationer også er vorter, anbefaler WHO obligatorisk HPV-vaccination for alle piger fra 9 til 14 år. Muligheden for deres anvendelse for drenge og mænd, mennesker 14-25, 25–45 år og ældre drøftes med en læge.

For at forhindre infektion med onkogene HPV-typer anvendes vacciner, hvis valg bestemmes af det kliniske tilfælde.

Tips og tricks

Pas på farlige myter og misforståelser:

 1. Vorterne forsvinder af sig selv og vises ikke igen: selvom vorten har fjernet sig selv, er der ingen garanti for, at den ikke vises igen.
 2. Vorten kan elimineres med folkemedicin: det er langt fra altid muligt at eliminere en grim vækst, og sådanne metoder lindrer ikke HPV og ar.
 3. Efter fjernelse af vorter forbliver ar altid: brugen af moderne teknikker hjælper med at eliminere vorter uden ar og pigmentering.